In het voorjaar gaan we massaal aan de slag met nieuwe bloemen en planten. Uiteraard wil je dat alle bloemen en planten goed groeien. Gebruik van de juiste aarde is belangrijk om bloemen en planten te laten groeien. Maar wat is precies het verschil tussen tuinaarde en potgrond? En wanneer gebruik je tuinaarde en wanneer potgrond?

Wat is het verschil tussen tuinaarde en potgrond?

Tuinaarde bestaat uit een combinatie van turf en compost. Het wordt voornamelijk gebruikt voor het bemesten en bevorderen van de bodem. Bovendien is het zwaarder dan potgrond. Met name planten die graag groeien in een zurige bodem, groeien goed in tuinaarde.

De basis van potgrond is veen of kokos. Daarbij wordt boomschors, compost, meststoffen en kalk toegevoegd. Dankzij deze samenstelling houdt potgrond lucht en water beter vast. Hierdoor ontwikkelen planten zich goed. Daarnaast bevat potgrond meer voedingsstoffen voor een aantal maanden.

Tuinaarde en potgrond hebben beide een andere samenstelling en zijn daardoor dus ook beide geschikt voor andere doeleinden.

Wanneer gebruik ik tuinaarde?

Tuinaarde wordt voornamelijk gebruikt om grond van de tuin te mengen. Dit maakt het geschikt om de tuin op te hogen en tuinaarde en moestuinaarde aan te vullen. Daarnaast kun je het inzetten om het gazon onder handen te nemen. De bodem van een grasveld moet dan niet te vet zijn. Wanneer dit wel het geval is, zal de bodem van het gras dichtslibben. Waardoor je een dood en kaal gazon krijgt.

Tuinaarde is ideaal om te mengen. Wil je graag tuinaarde mengen? Maak de grond los met een hark en strooi een dunne laag tuinaarde over de bodem. Vervolgens hark je nogmaals de grond. Op deze manier meng je de aarde van je tuin met de tuinaarde.

Tuinaarde niet geschikt voor planten en bloemen in potten of bakken. Hiervoor gebruik je potgrond.

Wanneer gebruik ik potgrond?

Potgrond gebruik je voor planten en bloemen die in potten of bakken staan. Potgrond bevat extra voedingsstoffen waardoor planten en bloemen beter groeien. Deze voedingsstoffen werken alleen de eerste maanden, daarna zul je moeten bijmesten.

Ga je een plant of bloem verpotten? Start dan eerst door de plant in een de plastic pot in een emmer water te zetten. Op deze manier zuigt de kluit zich goed vol met water. Vervolgens zet je de plant in een pot of bak met gaten, aan de onderkant. Hierdoor vloeit het overtollige water weg in de toekomst. Vul de pot met potgrond en plaats de plant niet te diep of te hoog in de pot. Vervolgens vul je potgrond bij en druk je de aarde lichtjes aan.

Zet tuinaarde en potgrond correct in

Gebruik je tuinaarde en potgrond goed? Dan merk je dat ook zeker. De bloemen, planten, maar ook het gras heeft baat bij het gebruik van de juiste aarde. Denk dus goed na over wat je precies gaat doen en vraag anders informatie bij een verkoper, zoals bustotaal.nl.