Als je gaat samenwonen, moet je samen het huis in gaan richten. Zeker wanneer je als man en vrouw samen een huis in moet gaan richten kan dit nog wel eens leiden tot spanningen. Je hebt allebei je eigen stijl en wensen. Hoe kun je ervoor zorgen dat je het er samen over eens wordt en allebei je aandeel kunt leveren?

Communiceren

Praat met elkaar over de wensen die jullie hebben en hoe belangrijk dit voor jullie is. Het is vooral belangrijk om duidelijkheid te hebben over punten waar jullie of een van jullie veel waarde aan hecht. Een urenlange discussie over de vorm van de onderzetters is zonde van de tijd, terwijl die discussie over de kleur van de muren wel belangrijk is. Probeer hierin samen te bepalen wat echt belangrijk is.

Compromissen sluiten

Als je een ruimte samen in gaat richten, is het belangrijk om ook compromissen te sluiten. Je wil dat het iets van jullie samen wordt en dat kan het alleen worden als jullie er beide achter staan. Probeer tot elkaar te komen en samen inspiratie op te doen om tot een besluit te komen waar jullie allebei achter staan. Veel mannen houden zich voornamelijk bezig met de grotere meubelen en maken zich niet druk om accessoires, het gevaar hierin is dat de vrouw dan aankopen doet waar je het achteraf toch niet mee eens bent. Maak daarom van tevoren afspraken over wat er wel en niet gekocht kan worden zonder uitgebreid overleg.

Kleuren kiezen

Wanneer het gaat om de keuze welke kleuren er gebruikt gaan worden is het ook goed om samen inspiratie op te doen. Het kan zijn dat je allebei andere kleuren mooi vind, maar ook dan is het belangrijk om samen tot een besluit te komen. Het kan goed zijn om te kiezen voor een neutrale kleur op de muren en met kleuren te werken in accessoires. Het voordeel hieraan is dat wanneer een van de twee uitgekeken is op een bepaalde kleur, je niet opnieuw hoeft te schilderen, maar andere accessoires aan kunt schaffen.

Samen inspiratie opdoen

Een huis inrichten moet iets leuks zijn, om er ook voor te zorgen dat dit voor beide het geval is, doe het dan zo veel mogelijk samen. Ga samen kijken bij woonwinkels, hier kun je zien hoe kleurencombinaties uitkomen in een bepaalde ruimte. Door te gaan kijken en te zien hoe je ruimtes in kunt richten, kom je samen makkelijker tot beslissingen. Laat je niet leiden door wat anderen vinden, maar maak samen de keuzes. Op die manier blijft je relatie ook makkelijker in stand. Een huis inrichten kan belastender zijn dan het samenwonen op zich.

Er bij in trekken

Als een van de twee al een eigen ruimte heeft en de ander komt erbij wonen, is het ingericht naar de wensen van een van de twee. Wanneer je te maken krijgt met die situatie, probeer dan elementen toe te voegen van degene die erbij komt wonen. Zo creëer je al deels iets voor jullie samen. Op lange termijn kan het wel raadzaam zijn om op langere termijn er voor te kiezen om samen de inrichting opnieuw te doen.