Ben je op zoek naar wat meer ruimte en mogelijkheden? Dan kan het ontzettend interessant zijn om te kijken naar een ouder huis waar je precies van kunt maken wat jij wilt. Met de hoge prijzen voor woningen in de steden en populaire dorpen is dit een markt die in toenemende mate in trek is. Maar wacht nog heel even voordat je begint met het renoveren van een ouder huis tot je de drie dingen hebt gelezen die nog te vaak vergeten worden!

Hoe zit het met de vergunningen?

Heb je een leuk huis op het oog en ben je van plan om een bod te doen? Vraag dan eerst even hoe het zit met het bestemmingsplan. Een huis buiten de bebouwde kom vraagt al snel om wat extra bijgebouwen en wanneer je eenmaal bezig bent, is het plannen van een uitbreiding een kleine stap.

Dan moet dit wel mogen van de gemeente natuurlijk. Je zal niet de eerste zijn die alle plannen weg kan gooien direct na aankoop van een andere woning!

De eisen zijn een stuk hoger geworden

Vroeger werd er niet veel gevraagd van de leidingen in het huis. Er waren weinig elektrische apparaten en water werd spaarzaam gebruikt. Is er in de tussentijd geen onderhoud gepleegd aan het systeem, dan is het verstandig om hiermee te beginnen, want:

  • Tijdens grotere renovaties heb je krachtstroom nodig;
  • Stroomuitval is bijzonder vervelend;
  • Het levert gevaarlijke situaties op;
  • Vaak is niet bekend waar de leidingen en kabels precies lopen en dat maakt renoveren verdraaid lastig.

Begin daarom met het kijken naar groepenkasten en nieuwe bekabeling. Zo weet je zeker dat je veilig aan het werk kunt op een optimale manier.

Gooi geen materialen weg!

Heb je nog niet eerder een oudere woning gerenoveerd? Dan lijkt het aantrekkelijk om direct te beginnen met slopen en alle oudere materialen weg te gooien. Maar dat is niet verstandig! Vaak kun je de oudere materialen terug laten komen in de woning.

Het gebeurt met regelmaat dat oude vloeren, balken en meubels weggegooid worden en er gekozen wordt voor een moderne inrichting. Na een paar maanden sta je vervolgens in de winkel op zoek naar elementen voor een landelijke inrichting – en dan betaal je de hoofdprijs voor materialen die je net weggegooid hebt…

Renoveren van een ouder huis begint met een goed plan

Het maken van een goede planning is essentieel voor het slagen van een grotere renovatie. Kun je jouw dromen helemaal waarmaken, dan heb je straks een geweldig huis dat direct veel meer waard is en waar je écht geweldig kunt wonen!