In iedere tuin horen bomen en planten thuis. Zelfs als je niet van tuinieren houdt en de tuin helemaal bestraat hebt, dan is het plaatsen van een boom of enkele planten toch leuk. Het kost weinig moeite en tijd en vergt ook weinig werk. Ideaal voor mensen die niet van tuinieren houden, maar wel een verzorgd tuintje willen. 

Zon of schaduw?

Voordat je allerlei planten gaat kopen en je tuin beplant, is het handig om te weten waar de zon komt in de tuin en hoeveel uur. Als je weinig zon hebt in je tuin, kun je het beste gaan voor bloemen die weinig zonlicht nodig hebben. Pas je planten keus dus aan op het zonlicht in je tuin. Schijnt er meer dan zes uur zon per dag, dan kun je voor planten kiezen die van veel zon houden. Op het etiket van een plant kun je terugvinden hoeveel zonlicht de plant nodig heeft. Met half zon wordt 4 tot 6 uur zonlicht per dag bedoeld. En met minder dan 4 uur zon wordt schaduw bedoeld. 

Lage en hoge planten

Wanneer je tuin gaat inrichten met planten is het mooi om voor aan de kleinere planten te plaatsen. Hoe verder je naar achter gaat hoe hoger de planten. Op deze manier krijg je een mooi verloop van planten in je tuin. Geel en wit tinten zijn kleuren die direct opvallen in de tuin. Kleuren zoals blauw vallen minder op in de tuin. Plaats deze planten daarom ook voorin de tuin om hier meer aandacht op te vestigen. 

De bloeitijd

Met de bloeitijd van bloemen kun je spelen. Op het etiket van de plant kun je het aantal bloeimaanden terug vinden. In een wat kleinere tuin is het mooier om voor bloemen te kiezen die maandenlang bloeien. Heb je een grotere tuin dan zijn er wat meer mogelijkheden en kun je ook bloemen plaatsen met een kortere bloeitijd. Er zijn ook een heleboel platen, struiken en bollen die in de winter bloeien. Hierdoor ziet de tuin er in de koudere maanden toch nog levendig uit. Zo is er nog wat leven en kleur in de tuin. 

Verschillende bladvormen 

De charme van een plant wordt mede bepaald door de variatie in bladkleuren en bladvormen. Met purper, grijs en bont blad kun je in je tuin opvallende combinaties maken. Planten kunnen ook alleen om hun blad worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een buxus.