Het maken van een tuinontwerp is lastiger dan je denkt. Er komt veel bij kijken om een gebalanceerd tuinontwerp te maken. Je tuin moet een toegevoegde waarde hebben voor het huis. Ook moet de tuin functioneel en praktisch zijn voor het hele gezin. De tuin moet handig zijn voor de kinderen en ouders, maar de tuin moet ook geen speeltuin worden. Zorg dat de verhouding in de tuin klopt. Als je zelf aan de slag gaat met het maken van een tuinontwerp, dan zijn er een aantal tips voor jou.

Stap 1: tuin op schaal

De eerste stap die je dient te doen is het opmeten van den tuin en het huis. Vergeet ook niet op de schets aan de geven waar zich ramen en deuren bevinden. Als je alle maten hebt kun een tekening op schaal gaan maken van je tuin.

Stap 2: werk vanuit zichtlijnen

Neem je huis als uitgangspunt. Vervolgens kun je lijnen trekken vanuit de ramen en deuren. Op deze manier heb je idee van waar je zichtlijnen zitten en waar je dan creatief mee om kunt gaan. 

Stap 3: Grote elementen

Geef op de tekening aan waar je grote elementen wilt gaan plaatsen. Denk aan een tuinset, terras of een overkapping. Het is van belang om eerst de grote voorwerpen in te delen, zodat je een beeld hebt van wat er in de tuin staat. Wanneer dit gedaan is kun je de rest van de tuin gaan indelen. 

Stap 4: Moodboard 

Ga in tijdschriften op zoek naar inspiratie voor jouw tuin. Ook op internet kun je inspiratie op doen. Print alle afbeeldingen uit en plak deze op een blanco schilderij. Voeg ook kleuren toe aan je moodboard. Ben jij niet zo van het knippen en plakken? Dan kun je ook online een moodboard maken op Pinterest.

Stap 5: Deel de plantvakken in

Een tuin is geen tuin zonder wat groen. Hiervoor kun je verschillende soorten planten gebruiken. Eerst is het handig om te bepalen waar je in je tuin planten wil, want dit moet ook op de tekening komen. Welke planten er in de plantvakken komen is nu nog niet van belang. De planten kun altijd nog later uitgezocht worden. 

Stap 6: Sierbestrating 

Een van de leukere stappen van het inrichten van je tuin is het uitzoeken van tegels. in stap 3 heb je bepaald of je een terras wilt en waar. Nu moet je nog de juiste tegels kiezen. Je kan voor kleine tegels gaan, maar ook voor kleine tegels. Dit is maar net wat jij mooi vindt. 

Stap 7: Ruimtes creëren 

Je kan je tuin nog verder indelen in als het ware  kleine ‘ruimtes’. Hierdoor bestaat je tuin uit verschillende plekjes. Het creëren van deze ‘ruimtes’ kun je doen met behulp van muurtjes en haagjes.