Veel mensen willen de tuin natuurlijk kindvriendelijk maken op het moment dat ze kinderen krijgen. Denk hierbij aan speelruimte voor de kinderen, geen giftige planten en geen gevaarlijke attributen waar de kinderen zich bijvoorbeeld aan kunnen stoten. Hieronder staan een aantal ideeën om je tuin kindvriendelijk te maken.

Kindvriendelijke ondergrond

Het is heel belangrijk dat de kinderen veilig op de ondergrond kunnen lopen zonder de voetjes open te halen. Denk hierbij aan gras of kunstgras. Dit kan nooit kwaad. Op de zachte ondergrond kunnen kinderen makkelijk lopen en spelen. Daarnaast zijn houtsnippers een goed alternatief als ondergrond bij bijvoorbeeld een schommel. Het is niet duur en heeft een goede valdempende werking. Tegels hebben natuurlijk als nadeel dat kinderen harder kunnen vallen en hun voetjes eerder kunnen openhalen. Het voordeel aan tegels is echter wel weer dat je er leuke dingen op kunt doen, zoals stoepkrijten, fietsen of op stelten lopen.

Zandbak of schommel

Dit zijn twee heel populaire speelattributen voor in de achtertuin. De kinderen zullen er hoe dan ook met veel plezier gebruik van maken. Voor de zandbak kan men twee keuzes maken. Zo kan men ten eerste kiezen voor het ingraven van de zandbak. Maak de zandbak dan alleen niet te diep. Dit kan gevaarlijk zijn. Daarnaast kan men kiezen voor een soort schelp. Dit is een verplaatsbare zandbak, en kan naast zandbak ook als zwembadje gebruikt worden. Naast de zandbak is een schommel ook altijd heel populair. De kinderen krijgen veel energie van het schommelen. Denk hierbij aan een schommel aan een boom of ingebouwd bij een speeltoestel.

Trampoline

Misschien wel het meest populaire speeltoestel bij kinderen voor in de tuin. Het enige probleem is dat je er wel ruimte voor nodig hebt. Het ingraven van de trampoline zorgt al voor meer ruimte. Voor de veiligheid is het van belang dat er een goede rand over de veren heen zit, zodat de kinderen er niet met hun benen tussen kunnen komen. Daarnaast is een net om de trampoline een optie. Als een rand om de veren te duur is, kun je ook rubberen ‘noodles’ om de veren heen doen. Dit zijn die staven die in het zwembad gebruikt worden. Het is in ieder geval echt van belang dat de veren goed beschermd worden.