Wil je warmte toevoegen aan een ruimte in huis, zoals je woonkamer? Een houten vloer is hier ideaal voor. Het geeft namelijk warmte en karakter aan een ruimte. Of je deze nu combineert met een landelijk interieur of juist een Scandinavisch interieur: een houten vloer staat altijd mooi! Er zijn verschillende manieren om een houten vloer te leggen en er zijn een hoop zaken waar je van te voren rekening mee moet houden. Wij geven je daarom een aantal tips!

Voor welk hout ga je?

Er zijn een hoop verschillende soorten hout. Begin dus met het uitzoeken van het houtsoort dat je op de vloer wil leggen. Ga je voor parket of kies je een massieve houten vloer? Niet alleen de kleur of de uitstraling van het hout is belangrijk, je moet ook naar de eigenschappen van het hout kijken. Hoe intensief ga je de vloer bijvoorbeeld gebruiken? Ga deze vragen voor jezelf na en laat je adviseren door een winkel.

Houten vloer leggen

Er zijn twee manieren om een houten vloer te leggen: zwevend of vast. Het vastleggen van een houten vloer gebeurt door deze te lijmen of te spijkeren. Het voordeel hiervan is dat de vloer weinig werkt en je hoeft minder ruimte langs de zijkant hiervan vrij te laten. Een zwevende vloer ligt los op de ondervloer. Het voordeel hiervan is dat je de vloer mee kunt nemen als je gaat verhuizen. Daarnaast werkt het geluidsisolerend. Het nadeel van een zwevende vloer is wel dat het gaat kraken bij het lopen.

In de lengte of in de breedte?

In de regel leg je een houten vloer met de naden haaks ten opzichte van het grootste raam. Hierdoor valt het licht parallel aan de naden waardoor je ze het minst ziet. De legrichting kan een ruimte optisch langer of breder maken. Denk maar eens aan de strepen in kleding: strepen in de breedte maken breder en strepen in de lengte maken langer. Je kunt er ook voor kiezen om de vloer diagonaal te leggen. Wil je eens wat anders? Ga dan voor een houten visgraat vloer!

Vergeet de plinten niet!

De houten vloer is pas echt helemaal af op het moment dat de plinten gezet zijn. Daarnaast zijn plinten ideaal om je snoeren weg te werken. Ga je de houten vloer zelf leggen? Bestel de plinten ook op tijd zodat je in een keer door kunt.