Heb je net een avondje bankhangen met een filmpje en wat lekkers op de planning staan. En ja hoor, onverwachts gaat de telefoon met de vraag of diegene vandaag nog langs kan komen. Dat is natuurlijk erg gezellig, maar als je om je heen kijkt zie je dat het misschien een beetje te rommelig is in huis. Nu kun je twee dingen doen. Je laat de zooi de zooi of je gaat een half uurtje aan de slag met de volgende tips.

Frisse lucht

Een fris huis is een eerste stap. Zet alle ramen en deuren open zodat het lekker kan doorwaaien. Spuit eventueel luchtverfrisser in de woonkamer, keuken, hal en toilet. Spray in je enthousiasme niet te veel maar houd het wel subtiel. Je wilt natuurlijk niet dat je bezoek om komt in de chemische geur van luchtverfrisser. 

Verzamelen

De tweede stap bestaat uit het verzamelen van alle losse rommeltjes, kranten, papieren, rondslingerende schoenen en wasgoed, tassen enzovoort. Gebruik hiervoor een grote mand die je daarna tijdelijk op je slaapkamer parkeert. Wanneer je dan wat meer tijd hebt kun je deze mand in een keer opruimen. Maar voor de schone schijn is het nu toch een beetje opgeruimd.

Vuile vaat

Verzamel alle vuile vaat en zet dit in de afwasmachine. Is de afwasmachine vol of heb je geen vaatwasser? Verzamel de vaat dan in een teiltje en zet het uit het zicht. Zo staat niet het hele aanrecht vol en valt het niet zo op dat je eigenlijk al te lang geen tijd of zin hebt gehad in dit op te ruimen.

Stoffen

Aan de lading stof kun je zien dat er niet is schoongemaakt. Ga dus snel met je stofdoek of swiffer over de kasten, TV en tafels. Schud de kussen op de bank op en pak de stofzuiger of de bezem en ga razendsnel de plekken af waar de visite komt. Een schone vloer doet namelijk al wonderen voor een schone blik.

Schoonmaken

We zijn er bijna, dus nog even volhouden. Ga met een (wegwerp) schoonmaakdoekje en eventueel een allesreiniger je huis door. Neem snel alle tafels, lage kosten en aanrecht af. Spuit wat allesreiniger in je toilet en haal een stuk keukenpapier met wat reiniger over de rand, bril, knop en fonteintje. Het is natuurlijk wel zo fijn dat je toilet er voor het bezoek spik en span uit ziet.

Tot slot

Vervang hand-, thee- en vaatdoek en leeg de afvalbakken. Dim het licht, steek een gezellig kaarsje aan, zet een muziekje op en begin aan de voorbereiding van de koffie, thee enzovoort. Et voila, je bent helemaal klaar voor het bezoek. Laat het gezellige geklets maar beginnen!