Een sauna in je achtertuin klinkt als een luxe en dat is het eigenlijk ook. Je hoeft de deur niet uit voor een prijzig resort en je kunt in je eigen omgeving (beter) ontspannen! Dat een sauna goed is voor je gezondheid staat ook buiten kijf: spier- of rugklachten verminderen en ook op mentaal vlak wordt je opgepept. Sta je al met één voet buiten de deur om een sauna voor in de tuin aan te schaffen? Houd dan rekening met de volgende aanwijzingen.

Wat voor sauna wil je hebben?

Je kunt kiezen voor een stoomsauna, een infraroodsauna, een kleurensauna of een sauna die beide mogelijkheden biedt. Je kunt een sauna zelf opgieten of je plaatst een kachel voor het opwekken van de warmte. De sauna kan opgeleverd worden in de vorm van een groot vat (of: barrel) of je kiest voor een themahuisje, bijvoorbeeld een strandhuisje. Belangrijk voor het oog is dat het huisje je tuin – en misschien ook je woning – complementeert. 

Hoe groot moet de sauna zijn?

Ga na hoeveel personen (maximaal) van de sauna gebruik kunnen maken. Ook moet je voor jezelf nagaan of je een aparte kleedruimte bij de sauna wilt hebben en of de sauna van een terrasje voorzien moet zijn. En moet je, binnen of buiten de sauna, ook een douche plaatsen, zodat je je na het stomen een koude douche kunt nemen? Veel mensen douchen na afloop gewoon in hun eigen woning. Tot slot: wil je houten banken in de sauna of kies je voor een model met schommelstoelen? Ook qua inrichting is alles mogelijk!

Zorg voor goede verlichting

In een een donker huisje of ergens per ongeluk uitglijden? Liever niet. Daarom is verlichting in je sauna erg belangrijk. Veel mensen kiezen voor hittebestendige LED-lampen, die mogelijk ook nog verschillende kleuren kunnen uitzenden. Zo kun je je saunahuisje nog knusser maken!

Denk aan je privacy

Je kunt voor sauna met glazen wanden kiezen, zo kun je vanuit de cabine genieten van het uitzicht op je tuin. Zorg er wel voor dat je buren niet door de glazen wanden naar jou kunnen kijken: kwestie van de wanden aan de juiste kant plaatsen. Wil je helemaal niet naar buiten gluren, dan kun je kiezen voor een dicht saunahuisje. Of je omringt het huisje met dichte struiken… zolang jij je maar op je gemak voelt als je lekker gaat stomen!