Gebakken klinkers kopen?

Klei gebakken klinkers

De aankoop van gebakken klinkers wordt vaak weloverwogen genomen. De meest voorkomende argumenten om voor een gebakken steen te kiezen in plaats van een betonklinker is wel : de duurzaamheid , de warme diepe kleuren die eigenlijk alleen maar mooier worden door de jaren heen en het onderhoudsvriendelijke aspect.

Een goede kwaliteit gebakken klinker neemt namelijk veel minder water op dan een betonsteen , waardoor de steen veel minder last heeft van vervuiling en groene aanslag. Ook zijn de kleuren vaak veel natuurlijker doordat de steen uit het natuurproducten klei wordt vervaardigd.

Gebakken stenen geven een geweldige uitstraling aan uw tuin en woning. Of U nu een authentiek herenhuis heeft of een moderne nieuwbouwwoning…   met gebakken klinkers wordt het een mooi plaatje.

 

getrommeld-wf-loevestein-emmeloord-16

 

 

Productieproces gebakken klinkers

Gebakken klinkers worden vervaardigd uit klei uit rivieren en Nederlandse uiterwaarden.

Gebakken klinkers worden onderverdeeld en strengpersstenen en vormbakstenen. Voor stregpersstenen is een vettere , drogere klei nodig dan voor vormbakstenen en dit heeft voornamelijk met het eerste gedeelte van het proces te maken. Bij vormbakstenen wordt de klei door een steenpers  gevormd naar de gewenste formaat,en onder druk wordt de klei in de vormbak geperst.

Bij strengpersstenen daarentegen wordt het klei met een vacuüm strengpers  geperst en vervolgens volautomatisch versneden tot het gewenste formaat.

Na het op maat maken van de stenen gaan, zowel de strenpersstenen als de vormbakstenen,  speciale droogkamers in waar het vochtpercentage wordt terug gebracht van 24% naar 4%. Als de stenen uit de droogkamers komen worden ze vervolgens naar de ovens getransporteerd waarbij ze over een periode van 36-45 uur worden gebakken op een temperatuur van ongeveer 1130 graden. Hoe warmer gebakken , des te harder de steen.

Door het regulieren van de warmte in de ovens ontstaan de verschillende kleurnuances in de klei producten en ontstaat de uiteindelijke hardheid van het product. Als de gebakken klinkers voldoende zijn uitgehard in de ovens worden ze vervolgens getransporteerd naar de tasvelden waar de uiteindelijke eindcontrole plaats vindt en het in opslag blijft staan tot transport.

vlam-in-baksteenoven-straatbaksteenfabriek-bylandt

 

Voordelen van gebakken Klinkers

Vanwege de hardheid van deze oven gebakken klinkers van natuurlijke materialen hebben ze een uiterst lange duurzaamheid , heeft u  weinig tot geen last van groene aanslag en vervuiling en zijn ze beter bestand tegen zwaardere belasting. In tegen stelling tot beton producten ,waarbij de kleuren altijd wat lichter worden en meer vervagen , zullen klei gebakken klinkers hun kleur behouden en door de jaren heen alleen maar mooier worden. Ook geven gebakken steen meer uitstraling aan de tuin en  een waardeverbetering aan de woning.

 

Nadelen van gebakken klinkers

Nadelen van gebakken klinkers zijn er niet zo veel. Het enige wat men misschien als nadeel kan aankaarten dat de legio aan maten , wat een betonsteen wel heeft, in gebakken stenen veel beperkter is. Gebakken stenen worden voornamelijk aangeboden in waalformaat , dikformaat en keiformaat . Gebakken klinkers zijn op het moment van aanschaf  duurder in prijs dan betonklinkers, echter gaan gebakken klinkers velen malen langer mee dan betonklinkers.

117333-rustiek-df-novoton-004

Laat u altijd goed informeren bij een erkende dealer over de mogelijkheden en de kwaliteit van de gebakken klinkers. Als er een goedkope partij wordt aangeboden kan het zijn dat het om een 2e keus steen gaat , die minder hard gebakken is en dus niet door de kwaliteitsnorm is goed gekeurd. Bij een erkende dealer vindt u vaak een ruim assortiment aan gebakken klinkers en zij kunnen u de juiste informatie geven over het product.

Mirjam van der Zwaag

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *